Česká polícia je úspešná v pátraní po zdroji otráv

18.09.2012 Celý región

Praha 18. septembra (TASR) - Ďalšie miesto, na ktorom sa miešal nelegálny alkohol, objavili v pondelok karlovarskí kriminalisti v Plesnej v okolí západočeského Chebu.

V priestoroch výrobne na poľnohospodárskom statku v časti Vackov zadržali troch Vietnamcov a našli zariadenie na miešanie, rôzne etikety, uzávery a prázdne fľaše, ako aj takmer 100.000 kolkov. Ich pravosť sa skúma. Informuje o tom dnes internetový server iDNES.cz s odvolaním sa na policajnú hovorkyňu Kateřinu Böhmovú.

Policajti na mieste zaistili celkovo osem napodobenín originálnych značiek liehovín a rádovo stovky litrov liehu neznámeho pôvodu v plastových bareloch. Na distribúciu tam bolo pripravených viac ako 1000 litrov alkoholu v už zabalených fľašiach.

Zadržaní Vietnamci podľa miestnych občanov nepôsobili nápadne, ani podozrivo. Do verejného života v Plesnej sa však nezapájali, mnoho tam o nich nevedia. Polícia podá návrh na ich uvalenie do väzby.

Ide vôbec o prvý odhalený prípad, ktorý naznačuje, že do obchodu s pančovaným alkoholom v ČR sú zapojení aj cudzinci. Polícia doteraz stíhala iba 23 českých občanov.

Už v uplynulých dňoch českí colníci zaistili v Moravských Budějoviciach v okolí Třebíča viac ako 1500 litrov liehovín. Fľaše boli v tomto prípade označené odcudzenými kolkami určenými pre Likérku Drak a firmu AB Style, informovala agentúra Mediafax s odvolaním sa na hovorkyňu brnianskych colníkov Ladu Temňákovú. Podnet dostali colníci od kolegov z policajného zboru.

Odobraté vzorky z oboch lokalít podrobia laboratórnemu skúmaniu.

Minister zdravotníctva ČR Leoš Heger informoval dnes v Prahe o odhalení "zbrane hromadného ničenia", ako označil nález barelov s 260 litrami 20- až 30-percentného metanolu. Hasiči ich podľa slov námestníka ministra vnútra Jaroslava Hrušku našli pri domových prehliadkach u obvinených osôb, informoval internetový portál lidovky.cz. Dva barely so zatiaľ neidentifikovaným obsahom sa však našli aj u dvoch legálnych producentov alkoholu, dodal Hruška
 

Vyberte región